Med en rig og varieret historie, der strækker sig over mere end fem årtusinder, er kinesisk lægevidenskab nok den ældste og mest udbredte form for medicin, der praktiseres i dag. Det er et dynamisk, levende system, der fortsætter med at vokse og udvikle sig, samtidig med at det forbliver tro mod sine ældgamle rødder.
I modsætning til vestlig konventionel medicin, der er allopatisk og betragter patienten primært som en omvandrende samling symptomer der skal behandles, så er kinesisk medicin holistisk og er fokuseret på hele personen, snarere end sygdommen, for at gengenoprette en sund balance.
Foruden urtemedicin og akupunktur består kinesisk medicin tillige af Qigong samt diætisme og overvejelser om livsstil.
I første del af bogen, introduceres de teoretiske fundamenter for al kinesisk medicinsk videnskab og filosofi. I størsteparten af anden del, Holistisk egenomsorg med kinesisk medicin, vil den grundlæggende praktiske anvendelse af kinesiske holistiske metoder omhyggeligt blive gennemgået, med omfattende brug af de principper, der blev introduceret i første del.
Endelig gennemgår forfatteren baggrunden for sygdommes opståen, og selvfølgelig – hvilke terapier, der bør sættes ind med for at kurere eller dæmpe symptomerne med henblik på at genetablere, hvad der er det overordnede mål: balance.
Anmeldelse fra Nyt Aspekt
Lærebog fra kinesisk læge
En ny lærebog i kinesisk medicin er på markedet. Den er skrevet med stor grundighed og fortællelyst af kinesisk læge Steven Cardoza (SC). Den teoretiske første del omhandler qi, meridiansystemet, yin-yang-princippet samt organerne. Herudover er der et par kapitler om sygdommes udspring og disharmoniske mønstre.
Når man har været igennem denne teoretiske del, er man godt klædt på til bogens anden halvdel om egenomsorg. Her er bl.a. en grundig introduktion til akupressur og qigong med tegninger. Her er også gennemgang af urteremedier og urteformler.
Af hensyn til pædagogikken mangler jeg under teoriafsnittet nogle selvstændige omtaler af Shen-cirklen (mor-barn) og K'o-cirklen (kontrol), de fem elementer samt organuret. Disse naturlove er ganske vist nævnt under omtalen af hvert organ/meridian, men for at få overblik må man bladre frem og tilbage. Dette giver en lidt urolig forståelse af den holistiske sammenhæng, som SC ellers er en stor fortaler for.
Men bogen er alt i alt læseværdig, og for den ihærdige nybegynder en glimrende lærebog.
Anne Wedege