Med udgangspunkt i Goethes Farvelære tager vi på en betagende rejse ind i farvernes verden og ser, hvordan farver opstår og “opfører” sig, og hvordan vi mennesker opfatter og påvirkes af farverne omkring os. I æstetiske laboratorieopstillinger demonstreres farvefænomener, som derefter ses i naturen, i skønne landskaber, skiftende årstider, blomstermarker, himlen og fuglefjer. Filmen viser, at lyset og mørket er uadskillelige og ligeværdige, og at farverne opstår i mødet mellem lys og mørke.
Anmeldelse fra Nyt Aspekt
Poetisk farvelære
Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) var foruden digter også naturiagttager. I 40 år arbejdede han med at forstå farverne som en sanseoplevelse for mennesker, altså på en anden måde end både Newton, for hvem lys var partikler, og dennes samtidige Huygens, for hvem lys var bølger.
Goethe mente, at billeder og farver opstår i mødet mellem lys og mørke; han fandt noget, han kaldte ”det lyse spektrum” i modsætning til Newtons ”mørke spektrum”. Det lyse spektrum svarer godt til den farveholdning, der findes indenfor Steiners teorier, som er baseret på Goethes farvelære.
Denne dokumentarfilm rummer 19 sekvenser, der bl.a. behandler spektrene, lys-skygge-dualiteten og komplementærfarverne. Man indføres i nogle af Goethes termer såsom Trübe (luftens støvpartikler, der spreder lyset) og Steigerung (en gradvis fortætning af farven, fx fra gul til rød). Filmen er en god baggrund for at fordybe sig i Goethes farvelære for både Steiner-kyndige og andre.
Glem et øjeblik fysikken og giv dig hen til Goethe i denne poetiske dvd med de rolige, smukke scener i suggererende rytme og ledsaget af en virkelig behagelig fortællerstemme. Bedre end mange afspændings-dvd'er – og så er der reelle tanker bag. En film, jeg har ønsket mig, lige siden jeg hørte om farvelæren første gang.
Jesper Ovesen